torsdag 26 januari 2012

Biskvier

Vi har några köldgrader här men ingen riktig vinter. Kanske att det kommer att klarna upp idag. Igår var det inte riktigt ljust på hela dagen. I vilket fall som helst så ska jag ge mig ut på söndagspromenad! Nu bakar jag semlor i långa rader! Med egen mandelmassa uppblandad med vaniljkräm och nyvispad grädde. En minisemla och en i mera normalstorlek. Jättegoda!
Det kom många och fikade i går också och det är litet trångt men det ska bli mera plats till sommaren. Det kommer att bli ett bra sommarfik här!


Jag har lovat att dela med mig av receptet på chokladbiskvier, det kommer här.
200 gr mandel som skollas och mals. Om man använder mixern tycker jag att mandeln blir blöt och att kakorna lätt flyter ut.
Vispa 2 äggvitor med 200 gr. socker och vänd ner i mandeln. Klicka eller spritsa ut kakor ungefär så stora som en femkrona på ett bakplåtspapper och grädda i 200 grader i ca. 10 minuter. Kakorna ska få färg men det ska helst vara litet sega. Låt dem svalna och lossa dem från pappret.
Smörkräm
3 äggvitor (90 gr.)
125 gr. socker
1 tsk pressad citron.
Vispa maräng i en metallbunke i vattenbad till 60 grader. Använd termometer. Vispa sedan tills krämen är sval. Tillsätt 250 gr. rumstempererat smör. Värm choklad (70%) till 50 grader och häll den i smörkrämen i en smal stråle under vispning. Ställ krämen svalt en stund.
Spritsa eller bred fyllning på bottnarnas platta sida. Ställ kakorna i frysen en halvtimme. Smält minst 250 gr mörk choklad (70%). Det ska vara mycket choklad för att det ska bli snyggt när man doppar de kalla biskvierna.
Biskvier kan frysas eller förvaras svalt (ej kyl) en knapp vecka i en burk med lock.
Ha det så bra,
Karin

söndag 22 januari 2012

På framsidan


I lördags kom brödreportaget äntligen i tidningen. Med mig på förstasidan! Litet chockartat. Vi visste att det skulle komma en artikel i helgbilagen så jag hade bakat litet extra men vi visste inte att vi skulle få denna fina reklam! Dessutom hämtade vi tidningen så sent som vid 9.30! Det kom många besökare som ville ha fika, äta bulle och soppa och semla ... Vårt fik kommer att bli större till sommaren men just nu är det inte så särskilt stort. Det blev litet kaotiskt med allt på en gång och så tog brödet slut! Hoppas att de allra flesta tyckte att besöket var ok och att vårt bröd är jättegott!

Semlorna, bullarna och biskvierna tog också slut ...

Idag har jag vilat mig i form och börjat ladda för nästa bakvecka men först ska jag göra två dagar på jobbet i stan!
Ha en bra vecka!
Karin

fredag 20 januari 2012

Det blir semlor

Imorgon blir det semlor. Förhoppningsvis både surdegssemlor och andra semlor. Vi får se om degen är med mig. Jag har misshandlat den litet ...


Pyntade litet! Pärlhyacinter är svåra att motstå. Dessa var utslagna och såldes billigt. När de blommat över planterar jag ut dem. Perfekt!


Chokladbiskvierna är också goda! Det finns några kvar imorgon. Välkomna.

Karin

söndag 15 januari 2012

Mer tid

Nu när det är litet lugnare börjar jag bli sugen på att baka annat än bröd. Till helgen bakade jag en gammal favorit, nämligen citronbiskvi. Receptet kan du hitta om du söker på Allt om Mat. De är goda, smälter riktigt i munnen.

Nu funderar jag på om det är för tidigt för semlor eller inte. Jag vill ju hålla litet på traditionerna men samtidigt vill jag inte hamna på efterkälken.
Kanske blir det semlor nästa helg ...
Idag har jag hunnit slappa litet med min bok, tagit en långpromenad med min man och så har vi städat i bageriet. Golvet får jag ta imorgon efter att rörmokaren har åkt. I lördags förmiddag släppte plötsligt en koppling, så det rann vatten både här och var. Som tur är var jag där och kunde stoppa flödet och så har vi ju golv som tål väta, puh. Det kunde ha gått illa.

Har dessvärre inga fler bilder att visa eftersom jag raderade det mesta igår. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte ... Inte kom jag ihåg att bloggen behöver bilder ialla fall!
Ha en fin vecka!
önskar
Karin

söndag 8 januari 2012

Litet vintersol idag

Idag har det varit en härlig vinterdag. Jag tog en promenad och njöt av att vara ledig! Det blev väldigt intensivt innan jul med alla marknader så det är skönt med litet lugnare tempo nu. Vi har hunnit städa ut julen också och det är en härlig känsla när det är ordning och reda. Den ordningen varar dock inte länge hos oss och mycket snart skulle man kunna tro att vi aldrig plockar undan någonting här ...



Månen var verkligen läcker mot en nästan lila himmel i eftermiddags.



Jag fick jag fart på surdegen igen och brödet blev som det som det brukar! Det var verkligen en lättnad! Troligen blev det för surt för jästsvamparna i surdegen. Till slut hällde jag bort nästan allt i min bunke och matade om den och då fick den nytt liv i degen.


Chokladéclaire bakade jag i lördags. Gott!


Vaniljbullar är också smarrigt efter alla saffransbullar. Det blir fler sådana de närmaste veckorna. I veckan har vi öppet som vanligt torsdag 11-19, fredag 13-18 och lördag 11-16. På lördagarna i januari går det att äta hemlagad soppa på Bostället med smörgåsbuffé till.

Välkomna!

Karin

onsdag 4 januari 2012

Surdegstrubbel


Nu är ugnen eldad och redo för morgondagen då vi har öppet 10-16!

Det här gänget kom idag och hjälpte mig att baka, åt soppllunch och firade att Olle fyller 50 år idag! Det var mycket trevligt!! Detta trots att min morgon började med en strejkande surdeg. Jag matade om, ställde varmt och matade om igen men inte mycket hände. Som tur var hade jag en fräsh men ganska liten surdeg som jag fick använda. Håll tummarna för att brödet jäser som det ska! Litet senare på dagen hällde jag bort nästan hela surdegen och matade om och nu tror jag att det ska ordna sig. Men för säkerhets skull har jag nu elva olika bunkar med surdeg :)


På fredag blir det vitlöksbröd bakade av små söta närodlade vitlökar som jag har ugnsbakat.

Ha det bra,

Karin